Dakotai Állami Egyetem új kutatása szerint a repceolaj kísérleti állatokban csökkenti a vastagbél daganatok méretét és előfordulási gyakoriságát. A kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben.
Chandradhar Dwivedi, az egyetem gyógyszerész karának professzora szerint az eredmények alapján a repceolaj egyharmadával csökkentette a vastagbéldaganat előfordulását a laboratóriumi állatokban. A repceolaj a kísérletben patkányonként közel 60 százalékkal csökkentette a daganat előfordulási gyakoriságát, az előforduló tumorok méretét pedig 90 százalékkal szorította vissza.
A kutatók szerint bár a lenmagolaj sokkal több az egészségügyi előnyöket biztosító omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a repceolaj, a repceolajat mégis sokkal könnyebb beilleszteni az étrendbe. A professzor úgy véli, hogy a repceolaj legnagyobb előnye abban rejlik, hogy fel lehet használni a mindennapi főzésben.
Ha az emberek repceolajat használnak más olajok helyett, omega-3 zsírsavakat illeszthetnek be étrendjükbe. Nem elhanyagolható előny az is, hogy a repceolaj használatának köszönhetően az omega-6 és az omega 3 zsírsavak aránya is kedvező 3:1-re állhat be, ami jelenleg a többi fogyasztott zsiradék miatt egy átlagos amerikai esetében többnyire 10:1.
Összetevők:
hidegen sajtolt, szagtalanított repceolaj
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 3700 KJ/900 kcal
Zsír: 100 g
ebből telített zsírsav: 7,33 g,
egyszeresen telítetlen zsírsav: 62,25 g,
többszörösen telítetlen zsírsav: 30,42 g
- ebből omega-3 zsírsav: 4,8 g,
- omega-6 zsírsav: 10,15 g
Tárolás:
napfénytől védett, száraz helyen.
Forrás: gyártó/forgalmazó 2020. augusztus