A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.
Az érdekes, háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni. Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.
A hajdina eredetileg nem tartozik a gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló, mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében is.
Jelentőség, hatások:
Összetevők:
hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Glutén- és allergénmentes üzemben csomagolva!
Átlagos tápérték adatok 100g termékben:
Energiaérték: 1446 kJ / 346 kcal
Zsír: 1,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 71 g
- amelyből cukor: 0,3 g
Rost: 3,7 g
Fehérje: 9,8 g
Só: <0,01 g
Felhasználás:
Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.
Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is. A fűszerek közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.
Elkészítése:
A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Kiszerelés: 500 g
Származási ország: Kína
Forrás: gyártó / forgalmazó - 2017 július