BIO BIORGANIK BASMATI BARNARIZS 500G

Oszd meg:
1 867 Ft
(Egységár: 3,733 Ft / g)
db
Raktáron:
Nincs készleten
 
Cikkszám:
18647
Kiszerelés:
500 g
Részletes termékinformáció

Barnarizsnek a hántolatlan rizsszemet nevezik. A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Több mint 40000 fajtája ismert. Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát és a B-vitamin-tartalma.

Az indiai származású basmati rizs a legízletesebb rizs. Csak kézzel aratható, ezért drágább a többi rizshez képest. Az olcsó basmati rizzsel vigyázzunk, mert az valószínűleg basmati típusú rizs, amit sajnos nem megfelelően tűntetnek fel a csomagoláson.

Jelentőség, hatások:

  • A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.
  • A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.

Összetevők
basmati barna rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték 1548 kJ / 370 kcal
Zsír   2,9 g
 - amelyből telített zsírsavak  0,6 g
Szénhidrát   73,8 g
 - amelyből cukor  1 g
Rost  3,5 g
Fehérje 7,9 g
Só 0,0025 g

Felhasználás
Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Elkészítése
jól mossuk meg a szemeket, lábasban két-, két és félszer annyi vizet öntsünk alá (egy csésze rizshez tehát két-, két és fél csésze vizet). Lassú tűzön főzzük, 30-40 percig. A főzési idő elteltével zárjuk el alatta a lángot, vagy húzzuk le az edényt, és a lábas tetejére tegyük konyharuhát, így hagyjuk tovább puhulni.

Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Pakisztán



Mit vettek még, akik ezt vették?

Elküldöm