Aztán ahogy nődögéltem, és felfedeztem, hogy van egy internet nevű cucc, ami minden kérdésre választ ad, felelevenítettem gyermekkori kíváncsiságomat, és kutatni kezdtem. A gond csak az volt, hogy mire megsüthettem volna a magam pancake-jét, már nullás méret mániámmal nem volt összeegyeztethető a recept: fehér liszt, sok-sok cukor, miegymás... így ismét várnom kellett. Négy évvel ezelőtt pedig vegán lettem, és tudván, hogy vélhetően egyetlen pancake recept se kedvez a „se tej, se tojás” elvárásnak, örökre lemondtam róla. Egy újabb gyermekkori álom foszlott semmivé... majdnem! Egyik reggel ugyanis csodálatos illatok ébresztettek fel, és a konyhába szaladva valóságos mennyország tárult elém: a kedvesem vegán, cukormentes amerikai palacsintákat pakolt toronyba. Íme a kaja, amire majdnem harminc évet vártam...
HOZZÁVALÓK
2 érett banán
0.5 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
juharszirup vagy málnalekvár vagy eperlekvár a tálaláshoz
LEGYEN KÉZNÉL
- egy nagy keverőtál
- szuper lenne, ha lenne botmixered
- serpenyő
- egy kis merőkanál
LET’S DO THIS!
1. A lisztet, sütőport, sót és zabpelyhet keverd össze egy nagy tálban, és add hozzá a szójatejet, majd botmixerrel alaposan keverd össze őket. Ha nincs botmixered, simán csak kutyuld össze őket.
2. Villával törd össze a banánokat, és add a pürét a palacsintatésztához, majd ismét keverd össze – akár botmixerrel, akár fakanállal.
3. Forrósíts fel egy kanálka olajat, és pakolj egy tenyérnyi tésztát a sercegő serpenyőre. Amikor a széle barnulni kezd, és szépen bugyborékol a tészta, ideje megfordítanod – kiszedő lapáttal, vagy ha bátor vagy, egy tripla szaltóval a levegőben.
4. Nagyjából 12 pancake jön ki a tésztádból. Tálaláskor építsd őket gigantikus toronnyá, és készítsd mellé a kényeztető finomságokat. A juharszirup klasszikus fogás a pancake mellé, a mogyoróvaj és a banán pedig olyanok, mint Brangelina*: egymásnak teremtették őket!
* mai tudásunk szerint legyen inkább Victoria és David Beckham? (a szerk.)